Bundgaard

Kulturhuset Makværket!

Kulturhuset Makværket!

Var for nylig forbi “Kulturhuset” Makværket, et interessant projekt, som er så heldig at holde til i nogle fantastiske bygninger, der gemmer på en masse spændende rum. Tænk hvad der engang, er blevet kreeret i de flotte store ovne og i de mange keramik værksteder. Det at gå rundt og finde de flotteste “negative” keramik forme. At forestille sig hvad det har været for en figur el. form og hvor mange timer, en håndværker har brugt på at lave dem.

Vi fandt flotte store fade, krukker og skåle i mange former, forme der var mega store, som et fuldstørrelse menneske og større, forme med detaljeret blomster, udefinerbare forme, et liggende gedekid og meget meget mere…

Det er synd og skam, at man ikke har brugt penge på, at bevare det, der engang var essensen af bygningernes frembringelse, man kan næsten sige bygningernes sjæl. Nemlig de store brænde ovne og alle de flotte forme, formet af datidens mange keramik kunstnere og det der engang, gav mange kunstnere og arbejdere fra nær og fjern mad på bordet.

Jeg ville gerne have oplevet det lys og den varme der engang har fyldt, de nu meget kolde, grå og mørke rum. Det er trist og jeg bliver helt vred over, at det hele står og forfalder, trods Makværkets fantastiske forsøg på at give nyt liv til bygningerne. Desværre for bygningerne er arbejdet meget langsomt og man kan tydeligt se, at det arbejde der blev lavet i starten, nu skal renoveres på igen.

Derudover er der den forvandlende del, det gamle teglværk forvandles om til noget nyt, alt efter hvem der arbejder med de forskellige dele af bygningerne. Det hele afhænger af frivillige og det de hver især bringer med i bagagen. Så derfor vil det fremtidige teglværk blive et stort sammenskudsgilde af designs og bygge stilarter, fra hele verden. Det er en smuk tanke, men jeg bliver samtidig også trist, for når vi snakker kultur og dansk  kultur  historie, så er Knabstrup teglværk en stor del af den, hvilket forsvinder hvis ikke der er nogen der vil holde det i live og vise håndværket frem…

Der er ikke noget, der ville kunne glæde mig mere, end hvis man kunne have et stort keramik værksted på stedet, med store ovne, hvor folk fra hele verden kunne komme og bruge faciliteterne. Ville det ikke være fantastisk hvis der var gang i varmen og kreativiteten, i de engang meget produktive bygninger. Derudover kunne væggene på keramik værkstedet, prydes med fortællingen om Knabstrup teglværk og fyldes med hylder og montre, med udstilling af nogle af de flotteste værker Teglværket har produceret.

Et godt værksted/museum, der oser af godt håndværk og kreativitet, et sted enhver kunstner kan komme og blive inspireret.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: